B(l)ij jezelf - een kindertraining die de veerkracht en het zelfvertrouwen van jouw gevoelig kind versterkt

voor hooggevoelige, hoog sensitieve, onzekere, faalangstige of stress-gevoelige 

kinderen van 8 tot 12 jaar

Deze 'Blijmakerij' lesjes helpen jouw kind om zijn uitdagingen het hoofd te bieden en zich veerkrachtig, blij en vol zelfvertrouwen te voelen. 

 1 oudersessie + 5 kidsessies 

Reeks 2 - Ik ben emotie-wijs en veerkrachtig


op zondagvoormiddag van 11 u 00 tot 12 u 45

5/3, 12/3, 19/3, 26/3  en 16/4  2023 

 + 1 oudersessie 
zaterdag 18 maart van 10 u tot 12 u 30

locatie kidssessies: Equilibruim, Stuivenbergbaan 33 -Mechelen 
locatie oudersessie: Blommerenbos Bonheiden

                   begeleiding:  Els Van Doorslaer, remedial teacher,  Reis door het Lichaam teacher,                   Happy-kidsmasseur, kindercoach gevoelige kids en oprichtster Blijmakerij

wat?

De Blijmakerij methodiek is geboren uit mijn hartewens 'dat elk (gevoelig) kind veerkrachtig, blij en vol vertrouwen zichzelf mag zijn'. De lesjes steunen op (wetenschappelijke en empirische) kennis over het emotioneel functioneren en de werking van het brein  van gevoelige kinderen. Die combineer ik met mijn ervaring in het werken met deze schitterende kinderen en mijn eigen weg in het leren omgaan met stress en prikkels. 

Er nemen maximum 8 kinderen deel. In een veilige en warme sfeer ervaren kinderen dat ze gewoon zichzelf mogen zijn.

"Zo mooi aan deze lesjes is dat kinderen aangeven zich minder alleen en beter begrepen te voelen. Het is prachtig om te zien hoe ze elkaar steunen en aanmoedigen. "

je kind leert:

 • zich bewust worden van zijn talenten, kwaliteiten en kracht
 • trots zijn op zichzelf en houden van zichzelf
 • in zijn kracht staan - zich minder snel gekwetst voelen
 • eigen stress signalen en grenzen aanvoelen
 • door het inbouwen van rustmomentjes voorkomen dat het emmertje over loopt
 • positief omgaan met emoties en gevoelens
 • zijn eigen emoties te scheiden van die van anderen (mijn vriendje is verdrietig- ik leef mee maar hoef niet mee te 'voelen').
 • zichzelf kalmeren als het overspoeld wordt

reeks 2 - 5 kidssessies

Ik ben emotie-wijs en veerkrachtig
Mijn emoties zijn mijn helpertjes, ze wijzen me de weg doordat ze me helpen voelen wat ik nodig heb. Als ik ze mag voelen, brengen ze me niet van de wijs. Ik leer hoe ik kalm kan blijven en hoe ik me de emoties rondom mij minder binnen laat.
 

Les 1 - Ook al zijn mijn emoties soms niet fijn, ik voel ze in mijn lijf en luister naar wat ze willen vertellen.
Les 2 - Als mijn verdriet er mag zijn, komt er nadien weer zonneschijn.
Les 3 - Ik kan omgaan met mijn vulkaan - ik leer hoe ik mezelf kalmeer.
Les 4 - Soms ben ik onzeker of bang maar dat is niet van lange duur - zo licht als een veer voel ik me dan weer
Les 5 - Wat ben ik blij - ik voel me veerkrachtig en vrij!


ouderssessie

Opdat deze lesjes jouw kind blijvend zouden helpen, is het cruciaal dat jij als ouder mee aan boord gaat en je kind begeleidt en ondersteunt bij wat het leert.
Dit vraagt van jullie als ouders een deelname aan de oudersessie en het dagelijks minimaal twintig minuten vrij maken om met jouw kind te oefenen en het te begeleiden. Je kan daar ook broers of zussen bij betrekken en er een familiemoment van maken. Vermits je samen met je kind vooral 'ontspanning en leren tot rust' komen oefent, is dit een een win-win: je gaat zelf ook meer relax door het leven.

In de eerste oudersessie lag de focus op het brein: we bekeken hoe de hersenen van jouw (gevoelige) kind informatie verwerken en hoe jij vanuit rust en kalmte je kind kan begeleiden en overprikkeling kan voorkomen.Dit herhalen we kort.
In deze tweede oudersessie focussen op het omgaan met emoties. 'Gevoelens zijn onze richtingaanwijzers, 'Ze helpen je te voelen wat je nodig hebt. Bij een kind werkt dat net zo. Elk gevoel kun je zien als een signaal. Onder elk gevoel zit een behoefte. Jouw gevoelige kind beleeft zijn eigen emoties intens maar merkt ook een scala aan subtiele emoties op bij anderen. Het is zo belangrijk dat jouw kind dit begrijpt en leert hoe daar mee om te gaan. Je kind onderdrukt ook vaak zijn emoties om net te zijn als andere kinderen. Dat onderdrukken is als een 'bal krampachtig onder water duwen', het put uit en uiteindelijk ontploft je kind of slaat het onverwerkte emoties op in het lichaam, wat leidt tot allerlei klachten. Je kind kan onzeker worden of bepaalde dingen faan vermijden.

Wat kan jij als ouder doen?
Je kan in de eerste plaats jouw kind helpen benoemen wat het voelt. Zo wordt je kind zich bewust van wat het voelt en kan dat ook uiten. Hier werken we ook aan tijdens de kid sessies. Door je kind ook ruimte te geven om over zijn gevoelens te praten, leert het dat gevoelens erbij horen, dat die er mogen zijn. In de kidssessies leert je kind op een helpend manier heftige emoties te uiten. We werken aan ook aan het vergroten van het zelfvertrouwen. Je krijgt tal van praktische tips om hen daarin ook thuis te ondersteunen.
Het allerbelangrijkste dat je kan doen is 'voorleven' dat ook jij emoties hebt, ze benoemen en tonen hoe jij er op een rustige manier mee omgaat. Als jij je met goede bedoelingen anders voordoet dan je je voelt, brengt dat jouw kind in de war. Het voelt immers aan dat er iets niet klopt.


inschrijven


hoe?

Tot rust komen is de rode draad in deze training. Dat doen we via eenvoudige en speelse stress verlagende zelfhulptools, mind-body oefeningen en relaxatie: we werken met onze adem, hartcoherentie, kindermeditaties, muziek, zinvol tekenen, kinderyoga, bewegen, zumi's, zelfmassage, mindfulness en energetische en kinesiologische oefeningen. Die voorkomen op de den duur emotionele uitbarstingen (hevige boosheid, heel verdrietig zijn) en het vaak bijbehorende schuldgevoel. 

Heel belangrijk is wel dat jij als ouder mee aan boord gaat en je kind hierin begeleidt en ondersteunt.

Voor aanvang vul je een vragenlijst in. Zo heb ik al vooraf zicht op de behoeften en gevoeligheden van jouw kind.

Tijdens de sessies werken we met de pop Otto (een octopus, die met zijn tentakels veel voelt en waarneemt) en de knuffels Britta Brein en Zoë zon. 
Je kind krijgt een Blijmakerij-werkboek, een Blijmakerij dagboekje, een piekerdoosje en een Blijmakerij-zakje met daarin een edelsteen voor gevoelige kinderen en een flesje relaxerende essentiële olie  (Christa Standaert van Massage Werkt zorgt voor zuivere, veilige olietjes).

voor wie?

Deze training is geschikt voor jouw kind als je merkt dat het gevoeliger is en heftigere emoties ervaart dan broers, zusjes of leeftijdsgenootjes. 

De training richt zich voornamelijk op kinderen die hoog gevoelig en/ofof hoog sensitief zijn maar is ook geschikt voor kinderen die omwille van een andere reden kampen met gevoeligheid en stress.

Ook al houd ik niet van etiketten en is elk kind uniek, toch even een woordje uitleg.
Hoog sensitiviteit is een aangeboren persoonlijkheidskenmerk. Het houdt in dat prikkels diepgaand verwerkt worden, waardoor je sneller overprikkeld geraakt. Smaken, geuren, geluiden, bewegingen, huidcontact, kleuren, de sfeer in een groep: het komt allemaal veel sterker binnen.

(Hoog)gevoeligheid gaat eerder over snel overweldigd worden door sterke emoties, emotioneler reageren dan leeftijdsgenootjes, snel gekwetst worden en diep nadenken over dingen. Deze kinderen ontwikkelen ook vaak faalangst en voelen zich onzeker. Dit zien we ook  bij hoogbegaafde kinderen, ze vinden moeilijker aansluiting bij leeftijdsgenootjes. Maar ook kinderen met een leerstoornis zijn vaak extra kwetsbaar of gevoelig omdat hun stresssysteem door het voortdurend botsen op falen en frustratie zwaar onder druk staat. 
Van kinderen met ADHD en ASS is bekend dat ze veel stressgevoeliger zijn.

Wanneer kies je beter niet voor deze training?

Als voor jouw kind de prikkels in een groep te heftig zijn of als het felle uitbarstingen heeft, die de rust in de groep verstoren of het (nog) niet in staat is om te reflecteren over zichzelf, dan zal je kind te weinig uit deze training halen en is een individueel Blijmakerij-traject een beter passende mogelijkheid. 

door wie? Els Van Doorslaer

Ik leerde zelf met vallen en opstaan omgaan met mijn eigen gevoeligheid. Dat helpt me, naast met mijn jarenlange ervaring als zorgjuf en coach, om kinderen begripvol en empathisch te begeleiden. Samen met kinderen mogen op zoek gaan naar wat hen helpt om vreugdevol, veerkrachtig en vol vertrouwen zichzelf te zijn, maakt me heel blij . Dat ik me daar volledig kan op toeleggen deze fase van mijn leven, is een cadeau. Voor de Blijmakerij-methodiek deed ik inspiratie op in:


 • de trainingen 'Kalmeer je brein' van psycholoog en breinexpert Johan Maigret (die mee de oudersessie verzorgt)
 • de opleidingen teacher 'Reis door het lichaam' en 'Heppie masseur' voor kinderen
 • de opleiding 'Rebozo' (massage met doeken)
 • de cursussen Hooggevoelige kinderen door Lea Hendriks (Hooggevoelig-heel gewoon), 'Parenting the modern child' van Prune Harris en 'Energy Medicine for Kids' van Titanya Dahlin en Donna Eden
 • de boeken: 'Het hele brein- het hele kind' en 'Het ja-brein' van Dr. Daniel J. Siegel en Tina Payne Bryson, Hoogsensitieve kinderen; praktische leidraad voor ouders en professionals' van Drs. Esther Bergsma en 'Hoogsensitief' van Prof. Elke Van Hoof, het SOS emoties werkboek en 'SOS Mijn kind heeft stress- samen met je kind oefenen om stress te lijf te gaan'.

Mijn belangrijkste leermeesters zijn echter de kinderen waarmee ik de afgelopen jaren mocht werken.


kostprijs (voor de 5 sessies én de ouder sessie+ alle materialen )

basis: € 200 

plus: € 225

min: € 175 

prijzenbeleid

De Blijmakerij streeft er naar om haar actviteiten toegangelijk te maken voor alle kinderen.

We voorzien bij elke activiteit 1 of meerdere plekjes voor minderbedeelde ouders, die slechts een heel kleine bijdrage kunnen betalen. Om dat te kunnen bekostigen, werken we met een basisprijs en een plusprijs. De plusprijs is er voor wie graag iets meer kan en wil betalen om kinderen wiens ouders het niet breed hebben, ook de kans te bieden deel te nemen.
Dat doe ik in het volle vertrouwen dat mensen betalen wat ze kunnen. Ik kijk er ook niemand op aan, de basisprijs is heel ok.
Voor wie (tijdelijk) wat krap zit, is er  de minprijs. 

locatie kindsessies - Equilibrium - Mechelen

locatie oudersessie - Landgoed Blommerenbos Bonheiden