Veerkracht - traject  


                                     het eerstvolgend traject start september 2024

                                  Samen op weg naar innerlijke rust en geluk


Module 1 - maandagavonden van 18 u 30 tot 20 u 

Equilibrium - Mechelen

Kristin Ruys (Equilibrium) en Els Van Doorslaer (De Blijmakerij) dompelen je graag onder in een zelfzorg-bad. Dat doen we in een veilige, lichte en prettige sfeer. 

Kristin Ruys is psychologe en dans- en yogadocente. Els Van Doorslaer is ervaringsdeskundige en coach.

Beiden geloven we sterk in de kracht van verbinden met jezelf via 'body & mind'. We werkten al eerder samen en kijken er naar uit om samen met jullie dit traject aan te gaan. Vertrouwen en verbinding staan centraal. We werken in een sfeer van gelijkwaardigheid waarbij jullie van ons leren maar wij zeker ook van jullie.

Wat?

We onderzoeken heel praktisch de essentiële vaardigheden die helpen om een veerkrachtig welzijn op te bouwen. Van "denken en doen" gaan we naar "voelen en zijn": we vertragen en verbinden met onszelf.

De kracht van de groep is een belangrijke factor in dit traject. Er onstaat heel snel een gevoel van verbinding. De (h)erkenning, een lach en een traan, het mogen zijn wie je bent... al wie deelnam, ervaart dit als enorm waardevol. 

"Ik heb zo veel gehad aan deze reeks. Ook al had ik al veel gelezen heb over het brein, stress, trauma enz...het voelt zo veel krachtiger om deze kennis en de helpende tools te ervaren in een kleine veilige groep met twee warme en ervaren begeleiders. En het groepsgebeuren versterkt de ervaring. Samen dansen, zingen, vertellen, lachen, iets delen, dat deden mensen vroeger veel vaker en het werkt. Hoe verschillend we ook zijn, des te meer gelijken we op elkaar in onze emoties en gevoeligheden. Als ik het moeilijk heb denk ik aan de groep en dat geeft kracht en troost." Greet 

Je leert hoe je innerlijk kalm kan worden en kan ontladen zodat spanningen zich niet vastzetten. Met een combinatie van bewustzijn (begrijpen hoe je stress systeem werkt, wat een chronische stressrepsons is en hoe je die kan 'resetten') en lichaamswerk (dans, beweging, adem, energetisch werk, ont-spanningspoefeningen, zelfmassage....) kom je letterlijk en figuurlijk weer op adem. Ook met het groeien in het 'houden van jezelf' en jezelf waarderen, gaan we op een speelse manier aan de slag.

In het vervolgtraject ( 6 sessies) verkennen we onze emoties en leren hoe we ze kunnen toelaten en doorvoelen en er op een helpende, helende manier kunnen mee omgaan. Welke behoeften schuilen er achter je emoties. Heftige emoties hebben vaak te maken met ons 'innerlijk' kind. Het 'innerlijk kind' is een metafoor voor niet geheelde emotionele verwondingen uit de kindertijd. Op volwassen leeftijd blijven de emoties horende bij 'het onveiligheidsgevoel' van toen onbewust actief. Jij kiest hier je je eigen manier en eigen tempo. 

Hoe?

We wisselen leermomenten af met rust (meditatie, yoga nidra, ontspanning en relaxatie), energetische oefeningen en dans en beweging. Soms dansen we vrij, meestal volg je eenvoudige bewegingen gebaseerd op dans, yoga, Chinese, Japanse en energetische geneeskunde. Dit doe je steeds volgens je eigen mogelijkheden en in een tempo dat goed voelt. 'Luister' naar je lichaam.... je zal het ons tot vervelens toe horen zeggen. :)

Met de mind- en body zelfhulptools die je aangereikt krijgt, maak jij je persoonlijke plan. Dit pas je vervolgens toe in je dagelijkse leven zodat je na enkele weken niet alleen positieve veranderingen ervaart maar ze ook verankert. 

De rode draad tijdens dit traject is de werking van de stressrespons in ons brein en lichaam. Door te begrijpen hoe die werkt, is het makkelijker om 'rustiger' om te gaan met stressgerelateerde klachten. Je leert de neurale bedrading in je hersenen (opnieuw) te stroomlijnen richting innerlijke kalmte. Jij gaat weer aan het roer staan en kan beter omgaan met de uitdagingen in je leven, zodat er terug ruimte voor voluit leven, positiviteit, speelsheid en genieten komt. 


Effect

Dit is ondertussen de zesde veerkracht-groep die we begeleiden. Alle deelnemers (en ook wij zelf) zijn zo dankbaar voor wat het 'samen' met anderen dit traject afleggen, brengt. Je begrepen voelen door anderen en gewoon mogen zijn wie je bent is, heeft op zich al een helend effect.

"Heerlijk hoe we samen een coconnetje maakten waarbinnen we ons veilig genoeg voelden om gevoelens te delen, om te dansen om 10h30 haha en om oefeningen aan te leren die ik nu gemotiveerd doorgeef thuis aan mijn kinderen, bvb om rustig te worden te midden van examenstress. .Jullie zorgzaamheid was zo groot en jullie respect voor iedereen zo intens, ik kan er alleen maar erg dankbaar om zijn. Wat jullie iedereen die jullie lessen volgt leren is zo waardevol, het leert je je zelf helpen, het heeft mij alvast geholpen om bewuster om te gaan met mezelf. Tijd en ruimte durven vragen voor mezelf.Ik zie al jullie lieve gezichten voor me, hoor jullie stemmen, soms vrolijk, soms een beetje gebroken. Herkenning. Het heeft erg deugd gedaan. Je bent niet alleen. Je kan jezelf ook helpen. Veerkracht."  Karen

Deelnemers zetten ieder op hun eigen manier en tempo stappen. Maar iedereen ervaart groei, vooruitgang en meer rust.

Binnen dit traject is er ruimte voor jouw ervaringen met de tools die we aanreiken maar het is geen therapeutisch traject, waarin we ingaan op jouw persoonlijk verhaal. Dat kan, indien je daar nood aan hebt, eventueel tijdens een aanvullende individuele sessie.


Engagement

Positieve veranderingen vragen bewustzijn en oefening. Wanneer jij besluit dit traject te starten, gaan we een gezamenlijk commitment aan.

Jij engageert je om open te staan voor de kennis en tools die we je aanreiken en om met het (t)huiswerk dat je na elke sessie via mail daadwerkelijk aan de slag te gaan. Wekelijks stuur je 1 kort mailbericht aan de ganse groep met een positieve verandering of reflectie.

Wij engageren ons om je in een sfeer van veiligheid, warmte en vertrouwen tools, kennis en oefeningen te bieden, die wetenschappelijk onderbouwd en/of evidence based zijn en je veerkracht daadwerkelijk vergroten. Wij spelen graag in op de noden die in de groep leven.

Praktisch

De sessies gaan door in Equilibrium - Stuivenbergbaan 33 te Mechelen. 

Voor de start van de sessies nodigen we je graag uit voor een individueel kennismakingsgesprek, dat duurt niet langer dan een goed half uur. Bedoeling is om evenaf te tasten of dit traject beantwooordt aan jouw verwachtingen en ook om kort nog even ons wederzijds enegagement te bespreken. Jij hebt dan ook de kans om vragen te stellen.

Dit traject valt onder GPZ (gespecialiseerde psychologische zorg) en wordt gesubsidieerd. Je betaalt hierdoor slechts € 12,5 voor de reeks van 5 workshops. Voor wie wil, start in april een vervolgtraject van nog eens 6 sessies. 

Dit zijn geen losse lessen. Je engageert je voor het volledige traject van 5 sessies. De reeksen gaan door met minimum 4 deelnemers, maximum 6.

De lessen gaan door in Equilibrium - Stuivenbergbaan 33 te Mechelen. 


Schrijf je hier in

ik schrijf me in voor de wachtlijst