B(l)ij jezelf - een kindertraining die de veerkracht en het zelfvertrouwen van jouw gevoelig kind versterkt
  

5 zaterdagvoormiddagen
én een infosessie voor ouders

voor gevoelige, hooggevoelige en/of hoogsensitieve kinderen

van 8 tot 12 jaar 

op zaterdagen 12, 19 en 26 maart + 23 april + 7 mei  2022

telkens van 10 u 30 tot 12 u 30

Locatie: Equilibruim, Stuivenbergbaan 33 te Mechelen

Begeleiding: Joke Lens, kindercoach en kinderyoga-docente en Els Van Doorslaer, zorgjuf en Reis door het Lichaam teacher. 

Zondag 27 maart is er een oudersessie van 10 u 30 tot 12 u 30. Deze gaat door in het Blommerenbos (Bonheiden). Hopelijk kan die live doorgaan. Mocht dat niet zo zijn, gaat ze door via zoom.

Begeleiding: Joke Lens, kindercoach en kinderyoga-docente en Els Van Doorslaer, zorgjuf en Reis door het Lichaam teacher. 

wat?

Er nemen maximum 8 kinderen deel. In een veilige en warme sfeer ervaren kinderen dat ze gewoon zichzelf mogen zijn. Luisteren naar je gevoel en lichaam is de rode draad die door deze sessies loopt.

Je kind leert via speelse ontspanningstechnieken en energetische oefeningen, verhalen en gesprekjes:

 • zich bewust worden van haar/zijn talenten en kracht
 • het eigen lichaam voelen en speuren naar wat het wil vertellen
 • gevoelens herkennen en uiten
 • eigen grenzen aanvoelen
 • omgaan met lastige prikkels (die voor elk kind anders kunnen zijn)
 • ontspannen en rustig worden
 • piekergedachten omzetten in behulpzame of positieve gedachten
 • handige oplossingen verzinnen als er iets vervelends of onverwachts gebeurt
 • trots zijn op zichzelf

Je kind wordt veerkrachtiger en ontwikkelt meer zelfvertrouwen. Het leert hoe het goed voor zichzelf kan zorgen.

voor wie?

Deze training is geschikt voor jouw kind als je merkt dat het gevoeliger is dan broers, zusjes of leeftijdsgenootjes. Of als er sprake is van hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit. Zelf houden we niet erg van etiketten, gedegen informatie en achtergrond is echter wel belangrijk om kinderen zo goed mogelijk te begrijpen en begeleiden. In wetenschappelijke literatuur wordt (o. a. door Prof. Elke Van Hoof) een verschil gemaakt tussen 'hooggevoelig' en 'hoogsensitief'. Hoog sensitiviteit wordt beschouwd als een aangeboren persoonlijkheidskenmerk. Het houdt in dat prikkels diepgaand verwerkt worden, waardoor men sneller overprikkeld geraakt. Smaken, geuren, geluiden, bewegingen, huidcontact, kleuren, de sfeer in een groep: het komt allemaal veel sterker binnen. (Hoog)gevoeligheid gaat eerder over snel overweldigd worden door sterke emoties, emotioneler reageren dan leeftijdsgenootjes, snel gekwetst worden en diep nadenken over dingen. Deze kinderen ontwikkelen ook vaak faalangst. 

Info avond ouders

In een gemoedelijke sfeer ervaren dat je er als ouder niet alleen voor staat en dat ook voor andere ouders opvoeden soms een uitdaging is (geloof me, ik ken geen ouders voor wie dat niet zo is :) ). Met nieuwe inzichten en praktische tools naar huis gaan maar vooral met nog net een tikkeltje meer begrip én liefde (voor zover dat nog kan :) ) voor jouw bijzondere kind, dat is de bedoeling van deze avond. Ideaal is dat zowel papa als mama aanwezig zijn.

Het opvoeden van een (hoog)gevoelig kind kan een hele uitdaging zijn. Je kind is snel van slag en reageert vaak heftig. Het daagt jou uit om anders naar opvoeding te kijken en te zoeken naar datgene wat jouw kind nodig heeft. Hoe vind je daarbij een evenwicht tussen 'beschermen' en 'leren omgaan met'? Omdat het zo cruciaal is dat jouw kind zich begrepen voelt (ook door zijn leerkracht en familie) bekijken we eerst samen waar de reacties van jouw kind vandaan komen om daarna vooral heel praktisch te werken. Je krijgt concrete tips met de ruimte om ook jouw tips te delen. Tenslotte zijn jullie de ervaringsdeskundigen bij uitstek en doen jullie al zo veel. Tijdens het laatste deel van de avond ervaren jullie de oefeningen en technieken die de kinderen leren tijdens de sessies. Op die manier kunnen jullie ze regelmatig samen doen. En geloof me, ze geven ook jezelf rust en ontspanning. Een win-win dus :) .


Schrijf hier in

hoe?

We maken gebruik van de pop Otto (een octopus, die met zijn acht tentakels veel voelt en waarneemt) en het 'Ik heb voelsprieten! werkboek, een positieve gedachtenboekje. Met de filmpjes van de energetische en relaxatie oefeningen kan je ook thuis aan de slag.

Elk kind mag een edelsteen (die bij hem of haar past) kiezen en leert die als een steuntje in de rug gebruiken (daarbij maken we dankbaar gebruik van het advies van edelsteenspecialist Myriam van 'Alruin'). Je kind krijgt ook een zorgendoosje of poppetje en een flesje etherische olie  (Christa Standaert van Massage Werkt zorgt voor zuivere, veilige olietjes).

door wie?

Joke Lens

Ik neem kinderen graag  mee in alle zachtheid en met zorg, om hen te leren dat ze perfect zijn zoals ze zijn en mogen geloven in zichzelf! Vreugde ervaren en verbinding  maken met je liefdevolle hart zijn daarbij de rode draad. Via helende technieken en tools leren kinderen rust vinden bij zichzelf om zo blij en vrij zichzelf te kunnen zijn. Ik werk al jarenlang als kinder- en jongerencoach in mijn praktijk Ki-Zonnestraal! Ki staat symbool voor liefdevolle levensenergie. 

Els Van Doorslaer

Ik leerde zelf met vallen en opstaan omgaan met mijn eigen gevoeligheid. Dat helpt me, samen met mijn jarenlange ervaring als zorgjuf en coach, om kinderen begripvol en empathisch te begeleiden. Samen met kinderen op zoek gaan naar wat hen helpt om vreugdevol, veerkrachtig en vol vertrouwen zichzelf te zijn is zo een dankbaar werk. Ik school me voortdurend bij (je bent nooit te oud om te leren :) ). Daarbij combineer ik graag de oude wijsheid van het Oosten en de wetenschap van het Westen. Ik ontwikkel ook eigen materialen en methodieken. Voor deze reeks deed ik inspiratie op in

 • de opleidingen teacher 'Reis door het lichaam' en 'Heppie masseur'
 • de cursussen Hooggevoelige kinderen door Lea Hendriks (Hooggevoelig-heel gewoon), 'Parenting the modern child' van Prune Harris en 'Energy Medicine for Kids' van Titanya Dahlin en Donna Eden
 • de boeken: Hoogsensitieve kinderen; praktische leidraad voor ouders en professionals' van Drs. Esther Bergsma (een aanrader) en 'Hoogsensitief' van Prof. Elke Van Hoof

Onze belangrijkste leermeesters zijn echter de kinderen waar we de afgelopen jaren  mee mochten werken.


Kostprijs (voor de 5 sessies én de info sessie) - alle materialen (werkboekje, dagboekje, flesje etherische olie, edelsteen, stressbal, armbandje) inbegrepen

Basis: € 175

Plus: € 200

Prijzenbeleid

De Blijmakerij streeft er naar om alle actviteiten toegangelijk te maken voor alle kinderen.

We voorzien bij elke activiteit 1 of meerdere plekjes voor minderbedeelde ouders, die slechts een heel kleine bijdrage kunnen betalen. Om dat te kunnen bekostigen, werken we met een basisprijs en een plusprijs. De plusprijs is er voor wie graag iets meer kan en wil betalen om kinderen wiens ouders het niet breed hebben, ook de kans te bieden deel te nemen.
Dat doe ik in het volle vertrouwen dat mensen betalen wat ze kunnen. Ik kijk er ook niemand op aan, de basisprijs is heel ok.
Voor mensen die het financieel moeilijk hebben, is er het kansentarief. Uitzonderlijk neemt een kind ook gratis dee
l.