B(l)ij jezelf - een kindertraining die de veerkracht en het zelfvertrouwen van jouw gevoelig kind versterkt

Reeks 1 - O, wat fijn, mijn brein helpt mij om rustig en blij te zijn

Deze 'Blijmakerij' lesjes helpen jouw kind om zijn uitdagingen het hoofd te bieden en zich veerkrachtig, blij en vol zelfvertrouwen te voelen. 

                         5 kids sessies                             
                                voor hooggevoelige, hoog sensitieve of stress-gevoelige kinderen                     
van 8 tot 12 jaar 
op woensdagnamiddag van 14 u 00 tot 15 u 45
16/11, 23/11, 30/11, 7/12 en 14/12 2022
of 
op zondagvoormiddag van 11 u 00 tot 12 u 45
20/11, 27/11, 4/12, 11/12 en 18/12 2022

 + 1 oudersessie 
zaterdag 12/11  2022 van 10 u tot 12 u 30

locatie kidssessies: Equilibruim, Stuivenbergbaan 33 -Mechelen 
locatie oudersessie: Blommerenbos Bonheiden

                   begeleiding:  Els Van Doorslaer, remedial teacher,  Reis door het Lichaam teacher,                   Happy-kidsmasseur, kindercoach gevoelige kids en oprichtster Blijmakerij

wat?

De Blijmakerij methodiek is geboren uit mijn hartewens 'dat elk (gevoelig) kind veerkrachtig, blij en vol vertrouwen zichzelf mag zijn'. De lesjes steunen op (wetenschappelijke en empirische) kennis over het emotioneel functioneren en de werking van het brein  van gevoelige kinderen. Die combineer ik met mijn ervaring in het werken met deze schitterende kinderen en mijn eigen weg in het leren omgaan met stress en prikkels. 

Er nemen maximum 8 kinderen deel. In een veilige en warme sfeer ervaren kinderen dat ze gewoon zichzelf mogen zijn.

"Zo mooi aan deze lesjes is dat kinderen aangeven zich minder alleen en beter begrepen voelen. Het is prachtig om te zien hoe ze elkaar steunen en aanmoedigen. "

je kind leert:

 • zich bewust worden van zijn talenten, kwaliteiten en kracht
 • trots zijn op zichzelf en houden van zichzelf
 • in zijn kracht staan - zich minder snel gekwetst voelen
 • eigen stress signalen en grenzen aanvoelen
 • begrijpen hoe 'stress' werkt in zijn brein en die kennis slim gebruiken om rustig te worden
 • door het inbouwen van rustmomentjes voorkomen dat het emmertje over loopt
 • piekergedachten omzetten in behulpzame of positieve gedachten
 • handige oplossingen verzinnen als er iets vervelends of onverwachts gebeurt 
reeks 1 - O, wat fijn - mijn brein helpt mij om rustig en blij te zijn

Les 1 - Ik ben mooi en ik ben knap! Gevoelig zijn is een mooie eigenschap

Les 2 - Tra la la - ik tem mijn amygdala! Ik begrijp mijn brein

Les 3 - Mijn hoofd minder vol - dat is pas lol!

Les 4 - Piekeren, o nee, daar doe ik niet meer aan mee

Les 5 - Mijn stress gaat gauw over als ik 'twinkel - twinkel' geluk stofjes tover. Dan voel ik me vrij en o, zo blij


ouderssessie

Opdat deze sessies jouw kind blijvend helpen, is het cruciaal dat jij als ouder je kind begeleidt en ondersteunt bij wat het leert. Dit vraagt van jullie als ouders een deelname aan de oudersessies en het dagelijks minimaal twintig minuten vrij maken om met jouw kind te oefenen en het te begeleiden. 

Je kan daar ook broers of zussen bij betrekken en er een familiemoment van maken. Vermits je samen met je kind vooral 'ontspanning en leren tot rust' komen oefent, is dit een een win-win: je gaat zelf ook meer relax door het leven.

Omdat het zo cruciaal is dat jij begrijpt wat jouw kind voelt en dat je kind zich begrepen voelt (ook door zijn leerkracht en familie) bekijken we eerst waar de stress-gevoeligheid en hevige emoties van jouw kind vandaan komen. Die hebben te maken met de manier waarop de hersenen van jouw gevoelige kind informatie verwerken. De amygdala (duizenden jaar oud deel van het brein dat te vergelijken is met een kraaiennest van een schip, voortdurend op de uitkijk voor gevaar) is overactief waardoor je kind in een 'vecht-vlucht-of bevriesmodus terecht komt bij te veel prikkels (zintuigelijk, drukte, emoties van anderen, onvoorziene gebeurtenissen...). De kapitein (het denkende brein dat kan relativeren en overdenken) wordt buiten spel gezet wordt en de muitende matrozen nemen het over met als gevolg een emotionele uitbarsting: chaos, woede of angst. Adrenaline en stresshormonen komen vrij. Dit is een 'automatische reactie' die je kind onmogelijk kan 'beheersen' op dat moment. Het voelt zich nadien meestal heel schuldig en verdrietig, ook al kan het er echt niet aan doen. Jij kan leren hoe je jouw kind op dat moment kan helpen kalmeren.
Nog beter is het uiteraard om deze uitbarstingen zo veel mogelijk te voorkomen.
We geven je daarvoor tal van tips en concrete handvatten om eerst en vooral je eigen energie en mindset te managen, zodat je vanuit rust en kalmte je kind kan begeleiden. Als jij jezelf ontwikkelt in het omgaan met je eigen stress en spanning, ben je meteen een mooi voorbeeld voor je kind. We oefenen de technieken die de kinderen leren tijdens de sessies. Op die manier kunnen jullie ze regelmatig samen doen. En geloof me, ze geven ook jezelf rust en ontspanning. Een win-win dus :) .
In een gemoedelijke sfeer ervaar je dat je er als ouder niet alleen voor staat en dat ook voor andere ouders opvoeden soms een uitdaging is (geloof me, ik ken geen ouders voor wie dat niet zo is :) ). Met nieuwe inzichten en praktische tools ga je naar huis maar vooral met nog net een tikkeltje meer begrip én liefde (voor zover dat nog kan :) ) voor jouw bijzondere kind.

inschrijven


locatie kindersessies: Equilibrium Mechelen

hoe?

Tot rust komen is de rode draad in deze training. Dat doen we via eenvoudige en speelse stress verlagende zelfhulptools, mind-body oefeningen en relaxatie: we werken met onze adem, hartcoherentie, kindermeditaties, muziek, zinvol tekenen, kinderyoga, bewegen, zumi's, zelfmassage, mindfulness en energetische en kinesiologische oefeningen. Die voorkomen op de den duur emotionele uitbarstingen (hevige boosheid, heel verdrietig zijn) en het vaak bijbehorende schuldgevoel. 

Heel belangrijk is wel dat jij als ouder mee aan boord gaat en je kind hierin begeleidt en ondersteunt.

Voor aanvang vul je een vragenlijst in. Zo heb ik al vooraf zicht op de behoeften en gevoeligheden van jouw kind.

Tijdens de sessies werken we de pop Otto (een octopus, die met zijn tentakels veel voelt en waarneemt) en de knuffels Britta Brein en Zoë zon. 
Je kind krijgt een Blijmakerij-werkboek, een Blijmakerij dagboekje, een piekerdoosje en een Blijmakerij-zakje met daarin een edelsteen voor gevoelige kinderen en een flesje relaxerende essentiële olie  (Christa Standaert van Massage Werkt zorgt voor zuivere, veilige olietjes).

voor wie?

Deze training is geschikt voor jouw kind als je merkt dat het gevoeliger is en heftigere emoties ervaart dan broers, zusjes of leeftijdsgenootjes. 

De training richt zich voornamelijk op kinderen die hoog gevoelig en/ofof hoog sensitief zijn maar is ook geschikt voor kinderen die omwille van een andere reden kampen met gevoeligheid en stress.

Ook al houd ik niet van etiketten en is elk kind uniek, toch even een woordje uitleg.
Hoog sensitiviteit is een aangeboren persoonlijkheidskenmerk. Het houdt in dat prikkels diepgaand verwerkt worden, waardoor je sneller overprikkeld geraakt. Smaken, geuren, geluiden, bewegingen, huidcontact, kleuren, de sfeer in een groep: het komt allemaal veel sterker binnen.

(Hoog)gevoeligheid gaat eerder over snel overweldigd worden door sterke emoties, emotioneler reageren dan leeftijdsgenootjes, snel gekwetst worden en diep nadenken over dingen. Deze kinderen ontwikkelen ook vaak faalangst. Maar ook kinderen met een leerstoornis zijn vaak extra kwetsbaar of gevoelig omdat hun stresssysteem door het voortdurend botsen op falen en frustratie zwaar onder druk staat.
Van kinderen met ADHD en ASS is bekend dat ze veel stressgevoeliger zijn.

Wanneer kies je beter niet voor deze training?

Als voor jouw kind de prikkels in een groep te heftig zijn of als het felle uitbarstingen heeft, die de rust in de groep verstoren of het (nog) niet in staat is om te reflecteren over zichzelf, dan zal je kind te weinig uit deze training halen en is een individueel Blijmakerij-traject een beter passende mogelijkheid. 

door wie? Els Van Doorslaer

Ik leerde zelf met vallen en opstaan omgaan met mijn eigen gevoeligheid. Dat helpt me, naast met mijn jarenlange ervaring als zorgjuf en coach, om kinderen begripvol en empathisch te begeleiden. Samen met kinderen mogen op zoek gaan naar wat hen helpt om vreugdevol, veerkrachtig en vol vertrouwen zichzelf te zijn, maakt me heel blij . Dat ik me daar volledig kan op toeleggen deze fase van mijn leven, is een cadeau. Voor de Blijmakerij-methodiek deed ik inspiratie op in:


 • de trainingen 'Kalmeer je brein' van psycholoog en breinexpert Johan Maigret (die mee de oudersessie verzorgt)
 • de opleidingen teacher 'Reis door het lichaam' en 'Heppie masseur' voor kinderen
 • de opleiding 'Helend kindercoach' van Arterre
 • de cursussen Hooggevoelige kinderen door Lea Hendriks (Hooggevoelig-heel gewoon), 'Parenting the modern child' van Prune Harris en 'Energy Medicine for Kids' van Titanya Dahlin en Donna Eden
 • de boeken: 'Het hele brein- het hele kind' en 'Het ja-brein' van Dr. Daniel J. Siegel en Tina Payne Bryson, Hoogsensitieve kinderen; praktische leidraad voor ouders en professionals' van Drs. Esther Bergsma en 'Hoogsensitief' van Prof. Elke Van Hoof, het SOS emoties werkboek en 'Mijn kind heeft stress - samen met je kind oefenen om stress te lijf te gaan'.

Mijn belangrijkste leermeesters zijn echter de kinderen waarmee ik de afgelopen jaren mocht werken.


kostprijs (voor de 5 sessies én de ouder sessie+ alle materialen )

basis: € 200 ( € 175 als je kind ook aan reeks 2 deelneemt)

plus: € 225
min: € 175 (€ 150 als je kind ook aan reeks 2 deelneemt) 

prijzenbeleid

De Blijmakerij streeft er naar om haar actviteiten toegangelijk te maken voor alle kinderen.

We voorzien bij elke activiteit 1 of meerdere plekjes voor minderbedeelde ouders, die slechts een heel kleine bijdrage kunnen betalen. Om dat te kunnen bekostigen, werken we met een basisprijs en een plusprijs. De plusprijs is er voor wie graag iets meer kan en wil betalen om kinderen wiens ouders het niet breed hebben, ook de kans te bieden deel te nemen.
Dat doe ik in het volle vertrouwen dat mensen betalen wat ze kunnen. Ik kijk er ook niemand op aan, de basisprijs is heel ok.
Voor wie (tijdelijk) wat krap zit, is er  de minprijs. 

locatie oudersessie - Landgoed Blommerenbos Bonheiden